Zelf handafdruk maken

Met onze inktloze afdrukset voor babies maak je gemakkelijk en veilig een grijze hand of voetafdruk van jouw kindje. Wij kunnen de kleur digitaal voor je aanpassen, maar ook verkopen wij sets die direct een roze of blauwe afdruk maken. Er zijn natuurlijk ook andere manieren om zelf handafdruk maken of voetafdruk te maken. In dit artikel geven we je een paar voorbeelden. Laat onderaan de pagina in de reacties weten wat je van onze handafdruk tips vindt!

3D Handafdruk van gips

Het is even knutselen, maar van speelzand en gips is het ook mogelijk om zelf een mooie 3D handafdruk te maken. Hieronder vind je de beschrijving hoe je een handafdruk met gips kunt maken. Kijk of je nog wat restjes oude plankjes hebt liggen en zaag deze allemaal op dezelfde lengte. Latjes van ongeveer 14 cm zijn goed. Kijk goed naar de grote van de handjes. Maak met houtlijm of spijkers een vierkant van de latjes en leg het vierkant op een vlakke ondergrond. Strooi nu wat speelzand in het vierkant en maak het mooi egaal. Zorg dat je het zand niet te hard aandrukt. Met het handje of voetje van jouw kindje maak je nu een mooie afdruk in het zand. Om een mooi duidelijke afdruk te krijgen kan je het zand ook een beetje vochtig maken, zodat het beter aan elkaar plakt. Maak nu het gips volgens de gebruiksaanwijzing aan en giet het in de handafdruk. Even een nachtje laten drogen en dan kun je voorzichtig de vierkante mal omdraaien en de uitgeharde gips handafdruk eruit drukken. Spoel nu het losse zand voorzichtig van de gipsafdruk af. En zie hieronder het prachtige resultaat.

zelf handafdruk maken
Zelf handafdruk maken in gips

Zelf een voetafdruk maken van plakkaatverf

Ook met plakkaatverf en een beetje knutsel ervaring maak je een voetafdruk helemaal zelf. In deze beschrijving maken we er zelf spookjes van. Bijvoorbeeld als thema voor Halloween of Sint Maarten. Zo ga je te werk! Als je een spookje gaat maken gebruik je natuurlijk witte plakkaatverf. Maar ook in andere kleuren kan je deze afdruk maken. Neem een paar velletje gekleurd papier en leg deze alvast klaar. Smeer nu wat verf op een spons en smeer de verf aan de onderkant van het voetje. Vraag nu je kindje om voorzichtig één voor één op de gekleurde papiertjes te gaan staan. Als je overigens een afdrukje van een baby wilt maken kan dit ook maar dan druk je het papier tegen het voetje aan, door het papiertje eerst op bijvoorbeeld een placement of een boek te leggen. Het papier blijft zo recht en kan gemakkelijk tegen het voetje worden aangedrukt.

Maak de voet na het nemen van de afdrukjes goed schoon. Je kunt je kind zelf de gezichtjes laten inschilderen, kijk naar de leuke resultaten hieronder op de foto. Natuurlijk kan je op eenzelfde manier ook afdrukjes maken van een handje. De instructies van deze spookjes voetafdrukken zijn ook te vinden op de site van Je Knutsel Ei Kwijt.

zelf voetafdruk maken
Voorbeelden om zelf een voetafdruk te maken

Handafdruk op Nederlandse vlag

We gaan weer met plakkaatverf aan de slag. Zorg dat je verf koopt die niet giftig is. Vaak staat die op de verpakking, maar over het algemeen is vingerverf niet gevaarlijk voor kinderen, mochten ze er per ongeluk iets van in hun mond krijgen. Ook kunnen er door de huid dan geen gevaarlijke stoffen worden opgenomen. Koop voor dit knutsel werkje een canvas in een hobbywinkel. Schilder met de kleuren rood, wit en blauw de Nederlandse vlag op het canvas. Dit is leuk om met Koningsdag te knutselen om vervolgens voor het raam te zetten. Gebruik orange vingerverf om het handje mee in te smeren. Zorg dat je niet teveel verf gebruikt, anders wordt de afdruk te dik en zie je minder details in de afdruk. Plaats het handje nu op het geschilderde en opgedroogde canvas. En haal het er zonder te bewegen voorzichtig weer vanaf. Kijk wat een mooi resultaat!

Handafdruk van vingerverf
Koningsdag vingerverf handafdruk

Roodborstje van voetafdruk maken

Nog een voorbeeld van wat je allemaal met een voetafdruk kunt maken. Zoals te zien is op de foto hieronder vertellen we je nu hoe je een roodborstje van een voetafdruk kunt maken. Ook dit keer kan je de afdruk in een thema gebruiken, bijvoorbeeld Lente. Of natuurlijk gewoon zomaar omdat het kan en je gezellig wat knutsel tijd wilt doorbrengen met je kinderen. Begin met het maken van de voetafdruk op een wit A4 papiertje. Gebruik bruine plakkaatverf om het voetje mee in te smeren. Niet teveel verf maar ook niet te weinig. Druk de voet op het papier of vraag je kind om op het papier te gaan staan. Probeer de afdruk niet te verschuiven tijdens het eraf halen van het voetje. Laat de voetafdruk drogen en schilder er met rode plakkaatverf vervolgens een buikje, pootjes en een snavel bij. Zie het voorbeeld hieronder. Heb je nog een wiebel oogje in de knutselbak liggen? Gebruik deze dan voor het onmisbare oogje en speciale effect. Zet de naam van het kindje er nog bij, samen met de datum en zo heb je een super bijzondere herinnering voor later.

roodborstje van voetafdruk maken
Roodborstje van voetafdruk

Handafdruk in zout brooddeeg maken

Maak voor Vaderdag een mooie handafdruk in speeldeeg. De volledige omschrijving van het artikel is te vinden op Je Knutsel Ei Kwijt. Op dezelfde site is ook het recept voor zout speeldeeg te vinden. Nadat je het zout brooddeeg hebt gemaakt is dit te mengen met plakkaatverf, zo krijg je verschillende kleuren voor een extra speels effect. Kies in dit geval de lievelingskleur van papa om het vaderdag cadeau zo mooi mogelijk te maken. Rol het deeg uit in een plak van ongeveer 1 tot 2 cm. Druk het handje nu in het deeg, zodat het een mooie afdruk vormt. Met een sate prikker kan je de naam van het kindje en een datum er nog bij schrijven. Schrijf er nog een vaderdag gedichtje bij en pak het mooi in. Het lijkt wel een handafdruk in echt zilver. Wat een mooie herinnering om later op terug te kijken.

Handafdruk in speeldeeg
Zelf in speeldeeg een handafdruk maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.